Het succes van de coachingsreis

-

We hebben inmiddels vier avontuurlijke coachingsreizen georganiseerd in de Italiaanse Alpen. Ons doel was een spectaculaire reis neer te zetten waarin we spanning en natuurbeleving combineren met mogelijkheden voor persoonlijke groei. We zijn er in geslaagd. Soms kan ik dat maar moeilijk zelf geloven. De referenties over deze reis door de deelnemers spreken echter voor zich. Wat ervaar ik nou als het succes van de coachingsreis? Het leek mij aardig om iets te schrijven over hoe ik de coachingsreis zelf beleef. Het is namelijk een vraag die vaak gesteld werd door de coachees.

impressie van de activiteiten tijdens de avontuurlijke coachingsreis

Het eerste wat bij mij opkomt als ik aan de coachingsreizen terugdenk is hoe verschillend ze zijn geworden. Ondanks dat het programma eigenlijk in grote lijnen best hetzelfde is gebleven. Elke groep deelnemers heeft zijn eigen dynamiek. En ondanks dat het niet groepscoaching, maar individuele coaching betreft, doen we natuurlijk veel samen. Je krijgt veel mee van hoe het met anderen gaat, als je daar voor open staat. En het viel mij op hoe de coachees elkaar ondersteunden en motiveerden; Bewust en onbewust, denk ik. Men trok zich aan elkaar op, op het gebied van persoonlijk meesterschap. En nog leuker vond ik om te zien hoe dit na de reis soms doorging. Ik krijg af en toe een fotootje van twee of meer ex-deelnemers die dan weer met elkaar hebben afgeschreven.

Het tweede waar ik aan moet denken is hoe Pieter van Xpact en ik het voor elkaar krijgen om met elkaar deze reis samen vorm te geven. Wij zijn ons bewust van het feit dat onze persoonlijkheden erg van elkaar verschillen en ook hebben we op sommige gebieden in het leven echt een andere visie. Toch lukt het ons telkens weer om daar een brug tussen te slaan. Dat komt doordat we elkaar kennen en vooral ook zorgen dat we elkaar blijven kennen. Dat is een on-going proces. Ons kwetsbaar opstellen en de ander daarbij serieus nemen is een key-ingredient. En op deze manier brengen we zelf ook in de praktijk waar we onze gasten toe stimuleren.

Tenslotte zijn het de benefits die onze gasten ervaren van deze reis en die ook echt blijken door te werken in Nederland. Dat vond ik zelf het spannendste onderdeel van dit hele project. Ik heb namelijk veel ‘ervarend-leren-projecten’ gezien en meegemaakt. De transfer naar het dagelijks leven is daar eigenlijk het lastigste onderdeel, maar ook het onderdeel dat het minste aandacht krijgt. Daarom hebben wij hier op verschillende manieren extra aandacht voor. En dat werpt zijn vruchten af.

Deze coachingreis is geen toverreis. Maar een heel sterk programma en toch een beetje magie van de omgeving zorgen voor een superkrachtige ervaring. Het belangrijkste is echter de extreem hoge motivatie van onze gasten. Van hun inbreng in deze reis. Ieder op zijn of haar eigen manier. Ondanks angsten en onzekerheden. Dat is ook een belangrijke reden van het succes van de coachingsreis.

Denk jij dat je ook extreem gemotiveerd bent om aan de slag te gaan met jou persoonlijke ontwikkeling? Dan zou ik zeggen: Waag deze sprong in het diepe. Ik weet namelijk zeker dat het een onvergetelijke ervaring voor je gaat worden.