Wat is de mooiste canyon van de Alpen?

-

Canyoning is de outdoorsport met de ultieme combinatie van bergen en water. Springen van watervallen; Abseilen van rotsen; Glijden van natuurlijke uitgesleten glijbanen. Eigenlijk is canyoning voor iedereen. Je moet alleen een tocht uitkiezen die bij je past. Ik krijg vaak de vraag: Wat is de mooiste canyon van Europa? Dat is natuurlijk niet te zeggen. Het is een kwestie van smaak. Maar ik heb wel een aantal favoriete canyoningtochten. In deze blog staan er 10 uit mijn top.

Tien fantastische canyons in de centrale Alpen die je allemaal wilt beleven.

Canyoning in Oostenrijk

Trap niet in de tourist trap in Ötz, in Tirol: de Auerklamm. Want deze prachtige kloof verliest al zijn charme, op drukke dagen. Dat komt door de grote hoeveelheid mensen die hier door heen gesluisd worden. Ga liever naar Vorarlberg, vlakbij Bregenz. Laat je verassen in de sprookjesachtige Kobelach, deel 1 en deel 2. Deze canyon is geschikt voor beginnende avonturiers. Met name in het bovenste deel, ook wel ‘Merlins World’ genoemd bouw je je skills en zelfvertrouwen goed op. Het onderste deel van de kloof ‘Kangaroo Jumping’ is het vervolg op een iets hoger niveau, maar zeker niet te gek. Dit is de mooiste canyon van Vorarlberg.

De schat bij het Gardameer in Italië

Blijf ook hier weg in de zomer maar boek een privégids in het najaar. Vraag haar of hem om je mee te nemen naar de Palvico. Een niet al te lange, maar wel zeer complete canyon. De indrukwekkende finale is een bijna 50 meter hoge waterval. Combineer deze tocht met de hoger gelegen (en wildere) Rio Nero. Deze komt uit op de Palvico. Samen is dit misschien wel de mooiste canyon bij het Gardameer.

Drie keer magie van Val Bodengo nabij het Comomeer in Italië

Bodengo is een begrip in canyoning-land. Water en ijs hebben een fantastisch landschap gecreëerd. De kloof wordt door canyoneers opgedeeld in drie delen. Ze lopen op in niveau. Bodengo 1 is uitermate geschikt voor beginners, maar zeker geen pierebadje. Bodengo 2, met zijn stevige hoeveelheid water zorgt voor spectaculaire glijbanen en sprongen. Bodengo 3 tenslotte is een koningstocht van 8 uur, die je conditie stevig aanspreekt. Bodengo 2 vindt ik trouwens misschien wel de mooiste canyon van Noord-Italië.

Een andere wereld: onder de grond in Valmalenco, Italië

Een unieke belevenis is de Cormor. Deze canyon is ooit door een aardverschuiving overdekt geraakt. Je start in een alpine omgeving waar de temperatuur ’s ochtends ook in de zomer op graadje bibber staat. Op het moment dat je de canyon in gaat, wordt de temperatuur aangenamer, maar zorg hoe dan ook dat je warm genoeg bent aangekleed. Het afzien levert echter ook veel voldoening op: Abseilen door fantastisch lichtspel door invallende zonnestralen, aangevuld door het licht uit je hoofdlamp. Je eindigt met een lange abseil-glijbaan in het zonnetje en wandelt door een prachtig landschap terug naar de auto.

De wonderlijke kleine sliert in Zwitserland

Als je Interlaken binnen rijdt op een mooie dag, zie je overal parapenters. Het stadje ademt buitensport en een mooie canyon ontbreekt hier dan ook niet: De Cli Schliere. De naam suggereert een kleine canyon. In werkelijkheid doet deze kloof echter een beroep op je uithoudingsvermogen, want het is geen korte tocht. Daarvoor in ruil krijg je meerdere spectaculaire glijbanen en sprongen. Ga door de week, want in het weekend zijn er wat meer mensen op pad in deze mooie canyon.

Het eldorado van het canyoning in Zwitserland

Ja, Zwitserland is wat duurder maar dat is waarschijnlijk omdat ze er zo goed beseffen welke schatten het land herbergt. Voor de fanatieke springer en glijder is het kanton Tessin het eldorado voor canyoning. Een greep uit de niet te missen collectie:

De Never-Ending-Canyon, Boggera. Eventueel met helicopter-acces. Niet te veel water, maar de lengte van de tocht en het veranderende landschap onderweg maakt deze kloof zeker de moeite waard. Met name in het begin zijn er veel spring- en glijmogelijkheden. Ook het laatste gedeelte biedt, voor hen die nog puf hebben een paar speelse verassingen. Het laatste deel is ook als aparte tocht de moeite waard.

De prins van alle canyons: de Lodrino. Vaak heeft deze canyon te veel water, maar wie de weg kent kent ook de mogelijkheden. Het gesteente is door het water en ijs prachtig wit-grijs gepolijst. Een spectaculaire glijbaan vraagt om wat voorzichtigheid en wordt beschreven als ‘een verslinder van materiaal, rugzakken en alles wat je er maar in gooit, inclusief jezelf, als je niet voorzichtig bent…’ Krijg je al zin?

Spelen in Val di Gei. Dit kleine edelsteentje is een perfecte dagtrip. Laat je begeleiden door een gids die de weg goed kent. Hij toont je de verborgen sprongen en de zogenaamde ‘matrix-jumps’. Tussendoor kom je een uitdagende waterval tegen die je in meerdere etappes zal moeten overwinnen.

Nog meer ontdekken? Ga op pad met Outdoor Experience

Zoals je leest: voldoende keus. En dit was nog maar het tipje van de sluier. Ga met Outdoor Experience op pad en we delen de geheimen van de Alpen graag met je.

Een mooie dag in de canyon Bodengo