CANYONING IN HET GNEIS

-

Adembenemend, zo mooi is de majestueuze canyon in Italië waar wij geregeld onze gasten mee naar toe nemen.

Na een spectaculaire entree (een abseil, met aansluitend een sprong en direct daarna een glijbaan met veel water) wordt het iets rustiger. Het is meestal hier dat ik merk dat mijn gasten stil worden. De grote glimlach na de overwinning van de eerste passages maakt plaats voor open monden van bewondering. Hoofden kantelen achterover om de gigantische rotswanden waar wij tussen staan in zich op te nemen. Hier zijn wij zó klein…

We bewegen ons door een landschap van smaragdgroene poelen. We kijken omhoog en zien een weg, uitgehakt in de rotswanden. Zeker 150 meter boven ons. De steensoort in dit gebied is hoofdzakelijk gneis. Het is een was ooit een soort graniet wat onder hoge druk en temperaturen vervormd is. Prachtige rode rotsen met een gegolfde structuur zijn hier het gevolg van. Her en der komen we wel hele bijzondere vormen tegen. Ze zijn uitgesleten door stenen die rondgeslagen zijn in de poelen door het ronddraaiende water.

jongen in wetsuit zit in een rond gaat in de rotswand tijdens canyoning

Het gebied in noord-Italië biedt een grote verscheidenheid aan steensoorten . Hierdoor hebben de canyons zo’n verschillend karakter. Denk aan de grote diepe gneiskloof van Bodengo ten opzichtte van de open Val di Ferro met zijn spectaculaire gladde granietplaten. De kalksteencanyons aan het Comomeer zorgen voor een jungleachtige fauna en in Valmalenco zogt serpentine voor een mysterieuze groene omgeving. Meer weten, of meer zien? We vertellen je graag tijdens jouw canyontochten over de omgeving.