Canyoning cursussenJij wil zelfstandig op pad in de canyon?

Deze cursussen zijn precies wat je nodig hebt.

Canyoning is een geweldige en afwisselde sport. Het is ook een complexe sport, omdat we te maken hebben met een combinatie van elementen. Om zelf op pad te gaan heb je heel wat kennis nodig. Outdoor Experience verzorgt een opleiding van hoge kwaliteit. Wij geloven dat het niet gaat om het zo snel mogelijk behalen van een ‘papiertje’. We willen dat jij veilig en vol zelfvertrouwen op pad kan in de canyon. En dat wil jij zelf tenslotte ook. De cursus die jij uitkiest is ingericht volgens de richtlijn van de Nederlandse Canyoningbond en aangevuld met inzichten vanuit andere organisaties, zoals de Commission Internationale de Canyon, Vorarlberger Bergführer Verband en de International Canyoning Academy.

Opleidingsroute

Als je nog geen eerdere opleiding hebt gedaan begin je bij de basis: ‘Canyoning Basics’. Hierna, of direct aansluitend, volg je de tweede module: ‘Rescue & Perfection’. Deze module sluit je af met een vaardigheidstoets. Na het slagen voor je toets heb je het vaardigheidsbewijs Basic Canyoneer van de Nederlandse Canyoningbond NCB. Je bent dan opgeleid om in canyons van een maximaal niveau van V3A3III zelf op pad te gaan, en je kent ook de reddingstechnieken. Nadat je ervaring hebt opgedaan en als je verder wilt leren, kom je terug voor de cursus ‘Advanced Canyoneer’. Hierin leer je je voort te bewegen in moeilijke canyons met veel water en ingewikkelde abeils.

Als je wilt gaan werken als professional in de canyon kun je na je Basic Canyoneer opleiding deelnemen aan de opleiding tot ‘Basic Guide’. Na je Advanced Canyoneer opleiding kun je deelnemen aan een ‘Advanced Guide’ opleiding.

Vooropleiding

Voor de cursus ´Canyoning Basics’ heb je geen vooropleiding nodig. Abseilervaring is handig maar niet noodzakelijk. Je hebt een goede conditie, kan zwemmen en hebt geen hoogtevrees.

De vervolgcursus, de module ‘Rescue & perfection’ doe je nadat je de eerste module hebt doorlopen of soortgelijke ervaring hebt opgedaan.

Voor deelname aan de cursus ‘Advanced Canyoneer‘ heb je het vaardigheidsbewijs ‘Basic Canyoneer’ gehaald. Dat hoeft niet per sé bij Outdoor Experience te zijn geweest. Bovendien heb je ervaring met zelf canyonnen in minimaal 20 canyons met de gradatie van maximaal V3A3III. Daarvan moeten er minstens 10 tochten door verschillende canyons zijn geweest.

Begeleiding

Je wordt tijdens de cursussen begeleid door een internationale canyongids van Commission International de Canyon en lid van de Nederlandse Canyoning Bond. Deze heeft jarenlange gidservaring. De hoofdinstructeur is ook leercoach bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV).

De gidsen hebben specialistische EHBO-opleiding. Outdoor Experience beschikt over een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Bekijk de inhoud en de specificaties van de verschillende modules hier.

Cursus basic canyoneer– Module 1 Cursus basic canyoneer– Module 2