Canyoning cursussenJij wil zelfstandig op pad in de canyon?
Deze cursussen zijn precies wat je nodig hebt.

Canyoning is een geweldige en afwisselde sport. Het is ook een complexe sport, omdat we te maken hebben met een combinatie van elementen. Om zelf op pad te gaan heb je heel wat kennis nodig. Outdoor Experience verzorgt een opleiding van hoge kwaliteit. Wij geloven dat het niet gaat om het zo snel mogelijk behalen van een ‘papiertje’. We willen dat jij veilig en vol zelfvertrouwen op pad kan in de canyon. En dat wil jij zelf tenslotte ook.

De cursus die jij uitkiest is ingericht volgens de richtlijn van de Nederlandse Canyoningbond en aangevuld met inzichten vanuit andere organisaties, zoals de Commission Internationale de Canyon, het Oostenrijks Berggidsverband en de International Canyoning Academy.

Opleidingsroute

Is canyoning nog nieuw voor je? Ga dan mee met de Introductiecursus Canyoning. Tijdens deze introductiecursus leer je niet alleen de basis voortbewegingstechnieken. Je doet ook veel ervaring op, zodat je je vertrouwd gaat voelen in de ruige omgeving van de canyons.

Is de Introductiecursus Canyoning je goed bevallen? Schrijf je dan in voor de cursus Basic Canyoneer. In deze intensieve cursus leer je zelfstandig canyonnen in canyons van een maximaal niveau V3A3III. Je leert ook belangrijke reddingstechnieken. Deze module sluit je af met een vaardigheidstoets. Na het slagen voor je toets heb je het vaardigheidsbewijs Basic Canyoneer van de Nederlandse Canyoningbond NCB.

Als je verder wilt leren, kom je terug voor de cursus Advanced Canyoneer, nadat je zelf ervaring hebt opgedaan. In deze vervolgcursus leer je je voortbewegen in moeilijke canyons met veel water en ingewikkelde abeils.

Als je wilt gaan werken als professional in de canyon kun je na je cursus Basic Canyoneer deelnemen aan de opleiding tot ‘Basic Guide’. Na je cursus Advanced Canyoneer kun je deelnemen aan een ‘Advanced Guide’ opleiding. Ben je zover dat je tot professional kan worden opgeleid, neem dan even contact met ons op voor advies en om de mogelijkheden te bespreken.

Ervaring vooraf

Voor de Introductiecursus Canyoning heb je geen vooropleiding nodig. Wel heb je een goede conditie nodig en moet je kunnen zwemmen.

De cursus Basic Canyoneer vraagt om wat ervaring van jou. Dat betekent dat je je soepel beweegt in de canyon en kennis hebt van loop- en abseiltechnieken. Je hebt ervaring met zwemmen in stromend water en kent de verschillende springtechnieken. Daarom is de Introductiecursus Canyoning een goede voorbereiding. Maar als je ergens anders deze ervaring hebt opgedaan, ben je natuurlijk ook welkom. Voor aanvang van de cursus Basic Canyoneer krijg je voorbereidend lesmateriaal digitaal aangeleverd, met de bedoeling om thuis alvast te oefenen.

Voor deelname aan de cursus Advanced Canyoneer heb je het vaardigheidsbewijs Basic Canyoneer gehaald. Maar dat hoeft niet per sé bij Outdoor Experience te zijn geweest. Bovendien heb je zelfstandig ervaring opgedaan in minimaal 20 canyons met de gradatie van maximaal V3A3III. Daarvan moeten er minstens 10 tochten door verschillende canyons zijn geweest.

Begeleiding

Je wordt tijdens de cursussen begeleid door een internationale canyongids van Commission International de Canyon en lid van de Nederlandse Canyoning Bond. Hij heeft jarenlange gidservaring. De hoofdinstructeur is ook leercoach bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV). De gidsen hebben specialistische EHBO-opleiding. Outdoor Experience beschikt over een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Bekijk de inhoud en de specificaties van de verschillende modules hier.

Introductiecursus Canyoning Cursus Basic Canyoneer