BODENGO 3, VOOR JOU?

-

In Noord-Italië, bij Chiavenna, ligt één van de mooiste canyons van Europa: Val Bodengo. Door de bouw van een dammetje boven t.b.v. een waterkrachtcentrale werd deze kloof in de jaren 90 toegankelijk voor canyoneers. De canyon bestaat uit drie delen, oplopend in moeilijkheid en lengte.

Bodengo 3 is het laatste en meest imposante deel van de Val Bodengo vallei. Rotswanden tot makkelijk 250 meter hoog torenen boven je uit. Grote abseils (één van 100 meter, in twee delen) zijn te overwinnen en er is veel, heel veel water. Het is er prachtig, maar ook wild. Voor wie is deze koningstocht nou geschikt?

In de eerste plaats heb je vaker canyoning gedaan en kun je zelfstandig goed abseilen. We moeten namelijk behoorlijk aan de slag met touwen en we willen daar geen tijd verliezen. De tocht duurt namelijk sowieso al tussen de 6 en de 8 uur (zonder aanloop en omkleden). Dat vraagt dus ook een goede conditie. We zwemmen veel en we klauteren ook over huizenhoge rotsblokken. Dat is tof, maar vermoeiend en vraagt wat van je knieën. Wat ook goed is om te realiseren is dat de afstand tussen de glijbanen en sprongen relatief lang is. De sprongopties zijn er zeker, maar veel springen zijn hoog (en daarmee dus risicovoller). Alleen zij die uitstekende sprongtechniek hebben maken deze sprongen.

Afschrikwekkend? Nee, je moet vooral gewoon goed weten waar je aan begint. Springen is nooit verplicht. We hebben ook geregeld mensen mee die van de natuur en de omgeving willen genieten en die het risico van de hoge sprongen uit de weg gaan. Kies je voor deze tocht, dan kies je voor een zware, maar heel lonende dag. De gigantische rotswanden (we zitten meer dan 250 meter diep in de kloof), de hoge abseils en de wilde watervallen zullen je nog lang bijblijven. Langer dan de aangename spierpijn van het klauteren…

Overigens is het ook mogelijk om Bodengo3 tot de helft te doen. Je bent dan ongeveer 5 uur op pad en hebt dan van een heel groot en spectaculair deel genoten.

glijbaan in bodengo3